Форма Входа

годинник

Калькулятор

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Корисні посилання

Block title

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 143




Вівторок, 07.05.2024, 00:50
Вітаю Вас Гість | RSS
Physics 7-9
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2013 » Жовтень » 3 » Чому ми бачимо предмети?
10:38
Чому ми бачимо предмети?

ЧОМУ МИ БАЧИМО ПРЕДМЕТИ?

Більшість навколишніх предметів ми бачимо завдяки тому, що вони відбивають світло, яке падає на них. Відбивають світло різні предмети не однаково — саме це й надає розмаїтості навколишньому світові.

Предмети, що відбивають майже все світло, яке падає на них, здаються нам зазвичай білими (але далеко не завжди: наприклад, дзеркала, що добре відбивають
світло, білими не виглядають!). Однак навіть сліпуче білий сніг відбиває не всі 100, а тільки 80—85 відсотків світла, що падає на нього.

Предмети ж, які поглинають майже все світло, що падає на них, здаються нам чорними. Але навіть чорне сукно все ж таки відбиває кілька відсотків світла. І розрахунки свідчать, що завдяки цьому чорне сукно в ясний сонячний день відбиває приблизно в десять тисяч разів більше світла, ніж білий сніг у місячну ніч! Чому ж тоді сукно здається нам чорним навіть у сонячний день, а сніг — білим навіть у місячну ніч? Річ у тім, що все пізнається в порівнянні: і сукно, і сніг ми порівнюємо з іншими предметами, освітленими так само.

Предмет, що відбиває всього 10 % світла, здається нам звичайно темно-сірим. Однак, дивлячись на повний Місяць мало хто назве його темно-сірим, хоча виміри показують, що він відбиває теж 10 % сонячного світла, що падає на нього. Річ у тім, що кружок ми бачимо на білому тлі, а Місяць — на тлі темного нічного неба.

Вид повного Місяця мало кого залишає байдужим, тож уявіть собі, яке величне видовище являє собою Земля, якщо спостерігати її з Місяця. Для спостерігача, що перебуває на Місяці, Земля «світить» як 45 Місяців для земного спостерігача!

 

ДЗЕРКАЛЬНЕ ВІДБИТТЯ

Тіла, що відбивають світло «краще» за всі інші, ми взагалі не бачимо! Це дзеркала. Вони відбивають до 80 % світла, що падає на них, але спробуйте побачити чисте дзеркало! Ви побачите раму дзеркала, порошини й подряпини на його поверхні, предмети, відбиті в дзеркалі…, але самого дзеркала, як не намагайтеся, ви не побачите!

 

ЗАКОНИ ВІДБИВАННЯ СВІТЛА

Хід світлових променів вивчають за допомогою приладу, який називають оптичним диском.

ПРОВЕДЕМО ДОСЛІД

Направимо промінь світла в площині диска на дзеркало, розташоване перпендикулярно до площини диска. Після відбиття промінь також буде йти в площині диска. Це означає, що справедливий

перший закон відбивання світла: відбитий промінь лежить у одній площині з променем, що падає, та перпендикуляром до дзеркала, поставленим у точці падіння променя.

Щоб установити, як пов'язані напрями променів світла — того, що падає, та відбитого, — визначимо кути падіння та відбивання.

Кутом падіння променя називають кут між променем, що падає, і перпендикуляром до дзеркала, поставленим у точці падіння . Кут падіння позначають часто грецькою літерою α (альфа). А кут між відбитим променем і перпендикуляром до дзеркала називають кутом відбивання та позначають часто β (бета).


Змінюючи кут падіння й вимірюючи щоразу кут відбивання, ми переконаємося, що справедливий

другий закон відбивання світла: кут відбивання дорівнює кутові падіння.

 

Розглянуте відбиття світла називають дзеркальним. Воно відбувається в разі відбиття світла від дуже гладкої поверхні. У такому разі паралельний пучок променів після відбиття залишається паралельним .

 

РОЗСІЯНЕ ВІДБИВАННЯ

ПРОВЕДЕМО ДОСЛІД

Направимо тепер пучок світла на аркуш паперу. Цього разу ми побачимо не відбитий пучок, а світлу пляму. Річ у тім, що поверхня паперу шорсткувата, а після відбиття від шорсткуватої поверхні промені розсіюються в усі боки .

Таке відбивання світла називають розсіяним.


 

Наочною моделлю дзеркального й розсіяного відбиття є відбиття Місяця у воді .

Поверхня тихого озера відбиває світло дзеркально, і тому ми бачимо в озері чітке зображення Місяця. А на поверхні моря завжди є хвилі, завдяки яким відбиток Місяця «розбивається» та перетворюється на місячну доріжку.

Навколишні предмети ми бачимо саме тому, що вони відбивають світло розсіяної А дивлячись на поверхні, що відбивають світло дзеркально, ми бачимо відбивання інших предметів.

СВІТЛО «ВИБИРАЄ» НАЙКОРОТШИЙ ШЛЯХ!

Як ви вже знаєте, у порожнечі або однорідному середовищі світло поширюється вздовж прямої, тобто найкоротшим шляхом.

Давньогрецький учений Герон помітив, що світло «вибирає» найкоротший шлях і в разі відбиття!

Можна довести, що, дотримуючись закону відбивання, світло проходить шлях, що дорівнює довжині відрізка S'А.

А якби світло відбилося від дзеркала в якійсь іншій точці, наприклад у точці С, то пройдений світлом шлях дорівнював би довжині ламаної S'СА. А довжина будь-якої ламаної завжди більша від довжини відрізка з тими самими кінцями — у розглядуваному випадку відрізка S'А.


ЯК ВИНИКАЄ ЗОБРАЖЕННЯ В ДЗЕРКАЛІ?

Якщо побудувати хід відбитих від дзеркала променів, що вийшли із точкового джерела світла 8 (рис. 18.1), ми помітимо, що продовження відбитих променів перетинаються в одній точці S'. Людині, в око якої потраплять відбиті промені, здаватиметься, що всі вони вийшли з точки S'.

Точку, у якій перетинаються продовження відбитих дзеркалом променів, що вийшли з точкового джерела, називають зображенням точкового джерела.


Зображення в дзеркалі називають уявним, тому що в точці-зображенні сходяться не промені, а їхні продовження.

 

ДЕ РОЗТАШОВАНО ЗОБРАЖЕННЯ В ДЗЕРКАЛІ?

Закріпимо червоний і синій олівці однакового розміру вертикально на столі, а точно між ними поставимо дзеркало так, щоб воно було перпендикулярно до відрізка, що з'єднує основи олівців. Висота дзеркала повинна бути меншою, ніж довжина олівців.

Ми побачимо, що зображення червоного олівця в дзеркалі збігається із синім олівцем!

Це означає, що зображення червоного олівця розташовано на такій же відстані від дзеркала, що й синій олівець, причому розмір зображення червоного олівця дорівнює розміру синього олівця.

Отже, дослід та геометрична побудова свідчать, що уявне зображення предмета в дзеркалі й сам предмет розташовані по різні боки від дзеркала на одній прямій, перпендикулярній до площини дзеркала, і на однакових відстанях від дзеркала.

Розмір зображення предмета в дзеркалі дорівнює розміру самого предмета.

Переглядів: 2864 | Додав: DRS | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024